Bomuld

Bomuldsbrugen dateres tilbage i mellemamerika 5800 år f.kr., men hvorfor er denne fiber så populær? I artiklen her får du et indblik i produktionen og brugen af bomuldsplanten.

Hvad er bomuld?

 

Bomuld er en fiber, der vokser rundt om frøene på en bomuldsplante, også kaldet genus gossypium. Der menes at findes over 40 forskellige arter af bomuld på verdensplan, men kun 5 bruges kommercielt. Disse fibre bruges som råstof i tekstilindustrien, hvilket forklarer at mange kender bomuld fra tøj og sengetøj. Bomuld samles og spindes til tråd eller garn som så kan bruges til tekstilproduktion. Efter forarbejdning af bomuldsfibrene, består de hovedsageligt af cellulose (stivelse). Bomuld bruges særligt på grund af dennes åndbare egenskab og er også derfor det mest brugte til beklædning i verden. Mennesket har aktivt dyrket bomuld i 3000 år, men fiberen kan dateres tilbage fra 5800 f.kr.

Brug af bomuld

Bomuld kan anvendes i en lang række af produkter, grundets fiberens egenskaber. Oftest ses bomuld i babytøj, undertøj og generelt tekstiler der kommer i tæt berøring med huden. Fiberen er særdeles alsidig i spunden form og kan derfor både væves og strikkes og anvendes til denim, velour, jersy, flannel og fløj.

Bomuldsplanten bruges desuden i andre hverdagsprodukter, man ikke lige tænker over, som eksempelvis kaffefiltre og bøger. Planten bruges også til fodring af kvæg, og der kan produceres olie fra frøene.

Egenskaber

Bomuldsfiberen har nogle særdeles gode egenskaber, der gør den velegnet til tekstiler, der kommer i berøring med huden. Nedenfor kan du læse mere om nogle af egenskaberne ved bomuldsplanten, der gør den populær i særdelseshed.

Allergi venligt

Bomuld anbefales til folk med allergier og til babyer.

Åndbar fiber

Bomuldsfiberen er en fiber der er kendt for dens åndbarhed. Det betyder at fugt og sved transporteres væk fra kroppen.