HVAD ER BOMULD?

Stemning_print

Bomuld er en fiber, der vokser rundt om frøene på en bomuldsplante, også kaldet genus gossypium. Der menes at findes over 40 forskellige arter af bomuld på verdensplan, men kun 5 bruges kommercielt. Disse fibre bruges som råstof i tekstilindustrien, hvilket forklarer at mange kender bomuld fra tøj og sengetøj. Bomuld samles og spindes til tråd eller garn som så kan bruges til tekstilproduktion. Efter forarbejdning af bomuldsfibrene, består de hovedsageligt af cellulose (stivelse). Bomuld bruges særligt på grund af dennes åndbare egenskab og er også derfor det mest brugte til beklædning i verden. Mennesket har aktivt dyrket bomuld i 3000 år, men fiberen kan dateres tilbage fra 5800 f.kr.

BRUG AF BOMULD

Bomuld kan anvendes i en lang række produkter, grundet fiberens egenskaber. Oftest ses bomuld i babytøj, undertøj og generelt tekstiler der kommer i berøring med huden. Fiberen er særdeles alsidig i spunden form og kan derfor både væves og strikkes og anvendes til denim, velour, jersy, flannel og fløj. Bomuldsfiberen har særdeles gode egenskaber, der gør den velegnet til tekstiler, der kommer i berøring med huden. Se nedenfor nogle af bomuldsplantens egenskaber forneden. Bomuldsfiberen har særdeles gode egenskaber, der gør den velegnet til tekstiler, der kommer i berøring med huden. Se nedenfor nogle af bomuldsplantens egenskaber forneden.

EGYPTISK BOMULD

Kvaliteten af sengetøj kan være af en mærkelig størrelse, og det kan somme tider være svært at gennemskue hvad man skal kigge efter når man er på jagt efter det perfekte sengetøj. Fiberens kvalitet hænger stærkt sammen med fiberens længde, tykkelse og finhed. Dette er særligt tydeligt når det kommer til bomuld. Som tommelfingerregel gælder at jo længere og stærkere den enkelte fiber er, desto finere tråd kan spindes af den. Netop her er egyptisk bomuld det absolut bedste, da den har den længste bomuldsfiber.

SENGETØJ

Mange kender egyptisk fra deres undertøj. Det viser sig at egyptisk anvendt til sengetøj giver et utrolig lækkert resultat. Forskellen i kvaliteten er til at mærke. Den helt væsentlige forskel ses efter mange år, hvor sengetøjet har fået nogle “tæsk”. Sengetøj i egyptisk bomuld har nemlig den helt afgørende forskel, at det kun bliver blødere efter mange vask.

De lange og tynde fibre kan væves og spindes ved brug af mange forskellige teknikker. Se vores udvalg af sengetøj og lagner her.

Steming_ensfarvet